Ademen gebeurt vanzelf maar daar is nog niet alles mee gezegd

 In Blog, Geen categorie

Ademhaling is niet iets waar je bij stil staat als je klachten ervaart zoals hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, een angstig gevoel, negatieve gedachten of gebrek aan energie. Ik kan de lijst nog veel langer maken maar waar het om gaat is dat veel (onbegrepen) symptomen in verband kunnen worden gebracht met disfunctioneel ademhalen maar dit veelal niet wordt opgemerkt. De leken kennis houd vaak op bij de informatie dat ademhalen met de buik de juiste manier is.

80% van onze energie halen we uit zuurstof

Tachtig procent van onze energie halen we uit zuurstof en het grootste deel van de afvalstoffen verlaat via de uitademing weer in ons lichaam. Deze percentages laten zien hoe een belangrijke vitale functie onze ademhaling eigenlijk is. Misschien is het dan ook beter voor te stellen wat er in het lichaam allemaal aan symptomen kan ontwikkelen als de ademhaling ongemerkt dysfunctioneel is, niet volledig. We merken het niet heel bewust maar we doen het lichaam steeds een beetje tekort, terwijl we denken dat we volledig ademhalen. Ja, het ademen gaat vanzelf maar het blijft dat 90% van de mensen maar 30% van zijn ademcapaciteit gebruikt en hier niet bewust van is. Dus dat ademen vanzelfsprekend is is waar maar daar is nog niet alles mee gezegd.

Ooit wel eens darmklachten of een opgeblazen gevoel in de buik in verband gebracht met je ademhaling?

De kans is groot dat van niet. En toch is het heel veel voorkomend! Wist je dat 90% van de ambulance ritten voortkomen uit angst en paniek omdat het lichaam na tijden dysfunctioneel ademhalen allerlei symptomen gaat aangeven zoals hartkloppingen, strak gevoel op de borst. Veel mensen komen dikwijls terecht op de 1e hulp omdat het lichaam ze ineens angst aanjaagt en daarmee acuut zorgen baart.

Als je goed kunt luisteren naar je ademhaling, weet je precies hoe het met je gaat!  

Hoe adem bewuster mensen zijn, hoe gezonder de mensen zijn. Als je het verschil kunt voelen tussen een ‘beladen’ ademhaling of een beperkte ademhaling ten opzichte van een volledige diepe ademhaling die tot in alle dieptes van je weefsels reikt weet je precies of je bijvoorbeeld ergens weerstand tegen hebt. Je kunt voelen of je lichaam zwaar of licht is, stress ervaart of ontspannen is. Je ademhaling weet het allemaal eerder dan je denkgeest en dat is echt waar.

Krijg meer grip op je gezondheid met adembewustzijn en goed ademhalen!

Een gespecialiseerde ademhalingsfysiotherapeut kan u leren om anders te ademen door u te laten voelen en zien hoe u goed en verkeerd ademt. Iedereen haalt anders adem en daar is heel veel over te ontdekken en in te oefenen. Goed ademen is net zo belangrijk als goed tandenpoetsen. Het reinigt je lichaam, houd de weefsels gezond en geeft veel energie.

Op een idee gebracht 

Elke maand geven wij een laagdrempelige workshop waarin je meer kunt ontdekken over hoe jij ademhaalt. Wil je meer informatie over wat ademtherapie voor je kan betekenen neem dan contact op met ons centrum. Waar je ook bent wij helpen je graag een stap verder.

Recent Posts
nl_NLDutch