het zijn de positieve-weerstand-weken

 In Blog

Het alarm gaat af en nu is het pas echt schrikken geblazen. Nu we het gedwongen ‘niet meer te druk hebben’ ontstaat er ruimte. Ruimte om onze kwetsbaarheid recht in de ogen te zien of we het nu leuk vinden of niet. We zijn sterfelijk dat is op zich geen nieuws maar nu staat het wel heel confronterend voor de deur. Het mooie van het bestaan van sterfelijkheid is dat er ook zoiets bestaat als ‘bij leven en welzijn’.  Het virus treft op ons verschillende manieren allemaal.

Zo weten we al heel lang dat onze afweer, ons immuunsysteem oftewel ons ‘leven en welzijn’ het lijdzaam te verduren heeft onder de keerzijde van onze welvaart. Maar hier zal geen verandering in komen als we het ook niet collectief in alle vezels zo dichtbij onszelf voelen en dat is precies wat het virus voor ons doet. Het is een extreme uitnodiging aan de maatschappij om bewuster met ons afweersysteem aan de slag te gaan en daarin onder andere onze leefstijl en levenshouding opnieuw onder de loep te nemen.

De positieve weerstand vlinder

 

 

De stressbalans  is de nummer 1 beïnvloedende factor voor ons lichaam en immuunsysteem. Een gezonde stressbalans is de bouwtekening van een gezond lichaam. Het lichaam ververst zich steeds. Cortisol is een stress hormoon en als deze overmatig aanwezig is dan heeft dat invloed op al onze cellen, hoe deze functioneren en hoe energiek ze zijn.  Ik benadruk… echt alle cellen! Waaronder ook de cellen van ons hart-&vaatstelsel, organen, botten & spieren geen enkele cel is uitgezonderd. Het moeilijke van stress is dat het soms niet voelbaar is en toch veel gevolgen kan hebben zonder dat je het weet. Stress hoeft niet alleen een mentale toestand te zijn maar ook fysieke stress komt veel voor en kan leiden tot uitputting van onze energie. Denk aan overschrijden van wat je lichaam fysiek aan kan of een lichaam wat voedsel te verteren krijgt wat heel veel energie kost om te verbranden of niet voldoende voedingsstoffen heeft om gezonde cellen te bouwen.

In een zoektocht om het simpel te houden vond ik het plaatje van de positieve weerstand vlinder. Op het moment dat je keuze’s maakt om positieve dingen te doen voor je hart-& vaatstelsel, botten & spieren denk aan vormen van inspanning en bewegen dan beïnvloed dat op positieve wijze je ‘bouwtekening’ en daarmee je immuunsysteem en vitaliteit. Daarnaast als je positieve dingen doet voor je organen, denk aan goede voedingskeuzes, hygiëne, meditatie en ademhaling beïnvloed je ook je ‘bouwtekening’ positief en daarmee je afweersysteem.

Alles hangt met elkaar samen

Uiteindelijk zijn er natuurlijk geen aparte afdelingen in het lichaam. Alles is met elkaar verbonden en alles werkt vernuftig samen met elkaar. Als je je weerstand positief wilt ondersteunen maakt deze wetenschap het je misschien makkelijker om ergens te beginnen.

We leven nu in een tijd met onveilige omstandigheden en daar hebben we allemaal last van. Mijn advies is juist nu dingen te doen die je immuunsysteem positief ondersteunen. Hoe groot of hoe klein ook want alleen al deze actie zal ervoor zorgen dat je, je in de basis veiliger en beschermd zult voelen. Maak die positieve beweging voor jezelf en voor anderen.

Beweeg, haal adem, ont-stress en kies je voeding bewust!

 

 

 

 

 

Recent Posts
nl_NLDutch