Fascinerende functie van Fascia

 In Blog

Als er iets behoorlijk is verandert sinds ik mijn diploma Fysiotherapie heb verworven jaren geleden is het wel mijn kijk  op de anatomie van het menselijk lichaam.  Ik leerde bot voor bot, spier voor spier. De spier heeft zijn oorsprong hier….en loopt dan precies tot daar en zijn functie is …. Verder heb ik gelukkig mijn basis massage technieken geleerd  in een goede sportmassage cursus  want op de opleiding fysiotherapie was het niet of nauwelijks aan de orde.  Passieve behandeltechnieken (waar massage onder valt) zou de patiënt alleen maar therapie afhankelijk maken en dat draagt niet bij aan het doel de patiënt zo snel mogelijk zelf actief en zelfstandig te laten zijn. Dus blijf vooral met je handen van de patiënt af was de dringende boodschap.

Ik voel mij bijna schuldig als ik merk dat ik toch veel tijd met de patiënt in de behandelkamer doorbreng en mijn handen toch ontzettend veel  aan het knutselen zijn om de patiënt de nodige beweegruimte en soepelheid terug te laten winnen.  Is het massage? Nee zo zou ik het niet willen noemen het is eerder manipuleren van weefsel. Wat ik doe valt het beste te omschrijven als heel bewust onderzoeken en voelen van weefselspanning en de kwaliteit van het weefsel opnemen om daar vervolgens een spel mee te spelen binnen de verschillende verbindingen en weefsellagen in het lichaam en de pijnklachten. Oftewel ik geef het bindweefsel weer de nodige ruimte en de gezonde constitutie waardoor het weer goed gaat mee functioneren in het dagelijks leven.

Een mooi woord voor bindweefsel is Fascia. Fascia zijn bindweefselvliezen die de spieren en gewrichten omhullen. Deze vliezen verbinden alles in het lichaam wat los en vast zit. Eigenlijk is alles in dit web opgehangen. Het lichaam wordt ook via dit web gesteund en gevoed. Gezonde Fascia is soepel en dynamisch doordat het bestaat uit een gel-achtige substantie waardoor verschillende bindweefsellagen langs elkaar heen kunnen glijden. Het is wonderlijk fenomeen en een enorm fijnmazig netwerk door het hele lichaam maar niet terug te vinden in de anatomische atlassen. Toch is het o.a. medeverantwoordelijk voor de ruim 2 miljoen nek en rugklachten die Nederland rijk is.

Fascia wil ons lichaam van onvoorwaardelijk steun voorzien en is onze supporter maar ontzettend gevoelig voor onze gemoedstoestanden en tevens een opslagplaats voor emotie.  Een voorbeeld: als je stress ondervind dan voel je je letterlijk en figuurlijk minder gesteund en ben je minder flexibel. De gel van het eindeloze Faciale web reageert hier letterlijk op door plakkerig te worden, te krimpen en stugger te worden.  Zo gaat het blokkades of verklevingen veroorzaken in het lichaam waardoor energie niet vrij kan stromen. Andersom werkt het net zo goed als je Fascia door bijvoorbeeld ‘te veel’ of ‘te weinig’ gebruik plakkerig wordt dan geeft dit onbewust signalen af en beïnvloed daarmee ook onze gemoedstoestanden.

Wat ik elke dag weer merk is dat Fascia met therapie heel goed is te voelen, voeden en te beïnvloeden. Wat plakkerig is wordt door het juiste spel weer vloeibaar. Na een paar behandelingen gaan de lagen weer beter langs elkaar heen bewegen en komt de patiënt weer opgeruimder en lekkerder in zijn vel doordat de energie weer door kan stromen. De Fascia technieken zijn geschikt bij diverse pijnsoorten zoals nek-en rugklachten spier-en gewrichtspijn, sportblessures.

Anders dan vroeger zoek ik de bron van de pijn eerst in het bindweefsel  en help ik het zelf herstellend vermogen daar uit te nodigen daar waar het niet meer door kon dringen door de verklevingen. Gelukkig wordt Fascia steeds meer door de wetenschap op waarde geschat en hoef ik mij steeds minder schuldig te voelen over mijn keuze voor ‘hands-on’ behandelen. En ja dat ‘spel’ tussen patiënt, pijn en zijn/haar Fascia is fascinerend en dat zal het voor mij altijd blijven.

 

Recent Posts
nl_NLDutch