Leren mediteren is één van de slimste dingen die je ooit voor jezelf kunt doen

 In Blog

Wat je ook doet, meditatie kan je helpen om het beter te doen

Meditatie is een positieve macht. Dus, waarom doen er niet meer mensen aan meditatie?

De meeste mensen beschouwen meditatie als saai. In werkelijkheid is meditatie interessant. De meeste mensen beschouwen meditatie als esoterisch. In werkelijkheid is meditatie vertrouwd. De meeste mensen beschouwen meditatie als onproductief. In werkelijkheid is meditatie extreem productief. De meeste mensen beschouwen meditatie als moeilijk. In werkelijkheid is meditatie natuurlijk. De meeste mensen beschouwen mediatie als iets voor watjes. In werkelijkheid is meditatie iets wat enorm veel kracht geeft.

Wat massaal wordt onderschat:

Meditatie is een proces waarbij je aandacht besteedt en je je bewustzijn focust. Wanneer je mediteert, doen zich een aantal wenselijke ontwikkelingen voor. Eerst gaat dit maar langzaam, maar geleidelijk verdiepen deze ontwikkelingen zich.

Ten eerste:

Als je je bewustzijn kunt focussen wat hetzelfde is als energie concentreren (dit geldt ook voor mentale energie), krijg je meer kracht. Wanneer je je geest focust, kun je je beter concentreren. Wanneer je je beter kunt concentreren, presteer je beter. Wat je ook doet, je doet het effectiever wanneer je mediteert. En deze kracht uit zich in alles wat je doet op een moeiteloze natuurlijke  manier.

Ten tweede:

Geniet je meer van al je zintuigelijke gewaarwordingen. Het kan je zintuigelijk waarnemingen verbeteren op een zachte manier met meer respect en liefde voor jezelf. Van hetzelfde ervaar je meer genot of het nu gaat om voedsel, seks, muziek, kunst of wat dan ook. Het kan je ervaringen in het leven enorm verrijken.

Ten derde:

Komt je geest tot rust en ervaar je een innerlijk gevoel van vrede, vreugde en welbevinden. Wanneer je hier de eerste keer een glimp van opvangt, veranderd deze ervaring in positieve zin je leven. Je ervaringen krijgen een nieuwe definitie een ander kader. Het krijgen van gemoedsrust is niet langer afhankelijk van dingen te krijgen of door dingen te doen. Dit is kunstmatige gemoedsrust en vaak slechts van korte duur. Meditatie brengt pure gemoedsrust door er te zijn. Het ligt in ieders aard om pure gemoedsrust te ervaren en meditatie maakt dit mogelijk.

Gelukkig hoef meditatie niet te beheersen om er baat bij te hebben. Je hoeft het alleen maar te oefenen. Niemand beheerst meditatie ooit volledig , maar zelfs als je maar een eindje op weg raakt in de meditatiekunst, kan dit al veel verschil uitmaken. Het is het proces en niet het prestatieniveau dat ervoor zorgt dat meditatie zo heilzaam is.

Meditatie heeft nogal een watjes imago in onze westerse ‘altijd in de weer’ maatschappij. Mensen zijn beter bekend met sport. Als je mediteert lijkt het van de buitenkant net of je zit te niksen en dat wordt maatschappelijk nog maar moeizaam geaccepteerd terwijl meditatie wel degelijk een krachtig en actief proces is. Het is helpend als je meditatie als de sport van aandacht kunt zien waarmee je je spieren van helderheid, veerkracht en vertrouwen kunt trainen.

Door voortdurend overal volop aandacht aan te schenken, kan alles wat je doet veranderen in meditatie. Alles wat je doet met concentratie en bewustzijn, wordt meditatie.

“There is a seed inside of every tree and a tree inside of every seed.”

 

Recent Posts
nl_NLDutch