Lichaamshouding, je krijgt er precies uit wat je erin stopt.
Als we een huis bouwen met een vals fundament, creëren we moeilijkheden voor onszelf als we er later ook nog onbezorgd in willen wonen.
Welkom bij het bewustwordingsproces van het bestaan van houding.
Vaak een onderwerp van vermijding of niet in prioriteit hoog genoeg om eens goed bij stil te staan. Maar waarom is je houding het onderzoeken waard?
Het antwoord is simpel, omdat hetgeen wat je leven in de toekomst zuur maakt, verharding, stijfheid en pijn nu al gecreëerd wordt. Je lichaam houdt de score bij en maakt daarin geen fouten. Wil je voorkomen of terugdraaien dat de constante aanwezigheid van pijn je geest vertroebelt? Wil je genezen van het feit dat je lichaam een bron is van acute of chronische pijn en ongemak? Wees dan bereid een positieve en open blik te werpen op de basis, die je nu creëert.
Als we onze aandacht in eerste instantie niet richten op het vestigen van een houding die ons van nature ondersteunt, creëren we veel zorgen voor onszelf in de toekomst terwijl we juist proberen om vrijheid en voortgang te ervaren in ons bestaan.
Het woord ‘houding’ komt van het Latijnse positura, wat ‘positie’ en ponere ‘plaats’ betekent. Het verwijst naar hoe we ons lichaam in de ruimte positioneren of plaatsen en hoe de verschillende segmenten van het lichaam zich tot elkaar verhouden. Bovendien kan houding of houding verwijzen naar een houding of zelfbeeld dat we zelfbewust creëren, identificeren en projecteren.
Houding is in de diepte gezocht de manier hoe jij het lichaam vasthoud.
Een soort van interne kapstok. Hoe meer deze uitgelijnd is met het zwaartekrachtveld van de aarde hoe minder energie verbruik dit kost. Een belangrijk inzicht is dat ook dat je houding niet gedragen wordt door jou alleen maar dat wanneer je houding afgestemd is de zwaartekracht je ondersteunt door je stabiliteit te zekeren. Een uitgelijnde houding is een natuurlijk evenwicht die zowel alertheid als ontspanning met zich meebrengt zonder dat dit overbodige moeite kost. Zo voorkom je overbelasting, druk en schade in het lichaam die zich op een zeker moment in het bewustzijn opdringen als pijn.
De zeer eenvoudige principes van uitlijning bepalen de mate van balans die beschikbaar is voor een menselijk lichaam. De bouwstenen van het menselijk lichaam zijn de belangrijkste lichamelijke segmenten: de voeten, de onderbenen, de bovenbenen, het bekken, de buik en onderrug, de borst en bovenrug, de schouders en armen, de nek en tenslotte, het hoofd. Als deze segmenten direct op elkaar kunnen worden gestapeld, kan dat lichaam evenwichtig en gedragen staan en dit evenwicht in stand houden bij alle houdingen en bewegingen.
Voordat een proces van houdingsverandering daadwerkelijk kan plaatsvinden, moeten men zich bewust zijn van hun situatie en natuurlijk de wens hebben om deze te veranderen.
De innerlijke informatie voorziening en de uiterlijke uitvoering van je houding verdienen het op last van je lichamelijk gezondheid om gelijk en afgestemd te zijn.
Vaak denk men dat het lichaam recht is maar als je het op beeld van buiten vangt is zichtbaar dat de uitlijning toch verre van natuurlijk is. Als de belangrijkste lichaamssegmenten niet comfortabel op elkaar worden gestapeld, zal het lichaam niet omvallen, maar moet het het gebrek aan uitlijning compenseren door constante spierspanning uit te oefenen om de kracht van zwaartekracht te compenseren. Je stabiliteit wordt niet gezekerd wat de nodige compensatie en problematiek in het lichaam creëert.
Zichtbaar maken met een houdingsscreening
Wil jij weten hoe jij op dit moment uitgelijnd bent en je houding onbewust organiseert? Dit kan eenvoudig zichtbaar gemaakt worden met een houdingsscreening. Zo kom je precies te weten welke lichaamssegmenten onderhevig zijn aan disbalans en waar de mogelijkheden liggen om meer balans, ontspanning en evenwicht in je lichaam te creëren.