Shockwave een natuurlijk remedie voor Hielspoor

 In Blog

Dat Shockwave steeds meer door artsen wordt erkend als effectieve methode in de behandeling bij Hielspoor is bij ons in de praktijk tegenwoordig goed merkbaar. Echter is deze wetenschap bij ons de praktijk al veel langer bekend. In Juli 2011 waagden wij de sprong een Shockwave apparaat aan te schaffen omdat wij graag mensen (en hun pijnlijke pezen) op een natuurlijke manier en op een dieper bindweefsel niveau wilden kunnen behandelen. Sinds dien hebben wij al ontelbaar veel mensen met hielspoor weer op de been kunnen helpen en ontvangen wij ook mensen die ver buiten ons praktijk gebied wonen. De Shockwave kan het genezingsproces van het lichaam weer positief in gang zetten en de pezen weerbaarder maken op een manier die we niet in onze standaardbehandelingen en met onze handen en oefeningen voor elkaar kunnen krijgen.

Hielspoor (‘Fásciïtis Plantaris) is een voor mensen een heel vervelend probleem en komt ook relatief vaak voor. Het is een probleem met pijn precies aan de binnen/onderkant van het hielbot wat ervoor zorgt dat men bij het opstaan bijna niet op de voet kan staan en verder is er veel hinder (of napijn) tijdens het staan of lopen. Sommige patiënten kunnen bijna hun voet niet meer belasten en voelen zich dan ook erg gehandicapt.

Onder de voet zit een peesplaat die met vezels aangrijpt op het hielbot, precies daar waar de peesvezels over gaan in de hak (verbinding) kan een irritatie gaan zitten als de peesplaat onder de voet voortdurend wordt uitgerekt en dus  aan het hielbot trekt.  De verbindingsvezels zullen daardoor steeds harder en pijnlijker worden. Blijft de rek aanhouden dan is er een kans dat de verbinding gaat verkalken. Het resultaat extra botvorming daar waar je precies met je gewicht op staat en het dus juist liever niet wilt hebben.

Met Shockwave pakken we het probleem aan daar waar de vezels niet meer doen wat de bedoeling is,  -via een applicator zenden we in hoog tempo schokgolven naar het pijnlijke weefsel met de bedoeling verhard en pijnlijk weefsel te ‘vergruizen’ en de lokale stofwisseling en circulatie weer te normaliseren. De afgelopen jaren is gebleken dat Shockwave – therapie een veelbelovende behandelmethode is geworden met vaak een uitstekend resultaat na 4 tot 5 behandelingen ook bij hielspoor.

In de praktijk wordt gezien dat ShockWave- therapie in normale omstandigheden de ergste pijn in de hiel weet te doorbreken en dat is fijn.  Vanaf dat moment is het van belang om met behulp van een therapeut na te gaan hoe de hielspoor heeft kunnen ontstaan en hoe deze in de toekomst te voorkomen.  Want het beste resultaat haal je niet met Shockwave alleen, maar bijvoorbeeld uit een combinatie van Shockwave- therapie met  oefeningen om het looppatroon te verbeteren en rust.

In dit artikel heb ik als behandelaar alleen de ‘medische’ kern van het probleem en de oplossing geprobeerd weer te geven en Shockwave is altijd het eerste en het beste in het behandelplan. Verder zijn mij (met natuurlijk uitzonderingen daargelaten) nog een aantal andere dingen opgevallen die de mensen die een hielspoor ontwikkelen onbewust gemeenschappelijk hebben. In een volgend artikel zal ik daar proberen meer handen en voeten aan proberen te geven. Een hielpoor komt altijd ongelegen maar het is er ook niet voor niets en probeert je ten alle tijde iets te vertellen. Het lichaam is wijs en zij zijn wijs die open staan voor die boodschap.

 

Recent Posts
nl_NLDutch