‘to the point’ bij PIJN met DRY NEEDLING

 In Blog
Dry needling….Wat?
Dry needling is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode die toegepast wordt binnen de fysiotherapie. Met Dry needling wordt er met een fijne naald in de spieren geprikt die verantwoordelijk worden gehouden voor de pijn die ervaren wordt. Het doel is deze spieren in de diepte, snel en langdurig te ontspannen. De spieren die hiervoor in aanmerking komen bevatten vaak kenmerkende actieve triggerpoints die lokaal pijn, spierspanning en stijfheid in spieren en gewrichten veroorzaken en langdurig in stand houden.
Triggerpoints….Wat? 
Een spier hoort van nature soepel en vloeibaar te voelen maar door verkeerde houding, overbelasting, onderbelasting, langdurig gebruik, verkeerd gebruik en/of stress kunnen deze pijnpunten in de spieren ontstaan. Stress kan tevens ook een belangrijke onderhoudende factor van triggerpoints zijn die in eerste instantie met een andere oorzaak zijn ontstaan.  Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier waardoor lokaal de fysiologie (voeding, doorbloeding en spanningstoestand) verstoord is. Triggerpoints kunnen op heel veel plaatsen in het lichaam ontstaan en op veel plekken klachten veroorzaken.
Welke karakteristieken van klachten reageren goed op Dry needling?
De klachten die goed reageren op Dry needling zijn vaak hinderlijk en zijn uit te lokken door er lokaal op te drukken maar toch heerst het gevoel dat het niet weggaat (met bewegen/oefenen) omdat het dieper zit. Het is hardnekkig en men komt er niet goed bij.  (diep, dof en/of zeurend). Ook kan de pijn kan acuut of chronisch van aard zijn en mogelijk ook uitstralen naar omliggende gebieden, dat noemen we dan ‘referred pain’ (uitstralende pijn die niet op de plaats van oorzaak zit). Dat komt omdat het triggerpoint dan in verbinding staat met andere delen van het lichaam via Myofascia (spierbindweefsel). Het onderstaande plaatje is daar een voorbeeld van: Op de plaats van de kruisjes zit de oorzaak van ‘in dit geval schouderpijn’ maar de pijn wordt vooral door de persoon ervaren op en rondom de schouder en soms helemaal tot aan de handen toe. In dit geval zal de Dry needling behandeling dan ook plaatst vinden op de plaats van de kruisjes.
De klachten die in verband gebracht kunnen worden met Triggerpoints:
  • Spier-en/of gewrichtsklachten
  • Trauma waarbij spieren betrokken zijn
  • Spierspanningshoofdpijn
  • Regionale nek/schouder problematiek/spierspanning
  • Schouderpijn en bewegingsbeperking
  • Lage rugklachten acuut en chronisch
  • Klachten in de bil musculatuur
  • Klachten aan de buitenzijde van de heup
  • Hamstring, Kuit en Achillespees klachten

De Dry-Needling ‘release’behandeling

Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode voor de behandeling van myofasciale pijn doordat de naald de triggerpoint deactiveert waardoor de vezels van de spier weer ontspannen en de gezonde fysiologische toestand vrijwel direct terug keert. De spier reageert vaak a la minute met een afname van spiertonus en vaak zijn de effecten op toegenomen beweeglijkheid ook instant. De pijnpatronen die voortkomen uit het vraaggesprek en onderzoek geven vaak een goede indicatie van de spieren die betrokken zijn.  Vaak is het wel ook essentieel om de behandeling te ondersteunen met massage technieken voor Myofasciale Release en corrigeren van houding en beweegpatronen met oefeningen ter ontspanning of versterking voor een duurzaam resultaat.
Praktisch
Dry Needling is een behandelmethode die mij als behandelaar (Nancy van der Hoek) erg heeft verbaast over de effecten en nu pas ik het met regelmaat toe bij mijn patiënten.  Bij Nancy van der Hoek Body|Mind&Being valt Dry needling gewoon onder de voorwaarden van reguliere fysiotherapie en wordt voor de patiënten door verzekeraars veelal vergoed vanuit het aanvullende pakket.  Wij behandelen ook in de avonduren. Mocht iets in dit artikel vragen op geroepen hebben over uw klacht of situatie, chroom niet om contact met ons op te nemen.
Een afspraak maken voor behandeling of vragen:
0180-634465
info@nancyvanderhoek.nl
Recent Posts
nl_NLDutch