Leef pijnvrij Inspiratie middag | Dag van de Fascia – 22 Oktober’22

 In Workshop

Wat is dat toch? De ene mens loopt rond met een uiterst soepel lijf, terwijl een ander dat vol met ongemak doet en in het ergste geval zelfs met chronisch pijn. Waar zit ‘m dat in?
Deze verschillen en bijbehorende oorzaken zit hem in het functioneren van het Fasciale systeem. En wat dat precies is, en waarom meer mensen daar van op de hoogte moeten zijn, leggen we uit in deze speciale leef pijnvrij inspiratiemiddag?

We nemen je mee in zaken die je niet in de medische encyclopedie terugvindt, maar die wel een hoofdrol spelen in je welbevinden. Op deze dag laten wij jou zien en beleven hoe je kunt profiteren van kennis over fascia. De kans is aanzienlijk dat je na deze middag problemen in je lijf oplost, waarvan je niet dacht dat dit mogelijk was.

Wat is fascia?
In de kern is fascia zeer fijn draadachtig weefsel, dat alles in het lichaam doorrijgt. Simpel gezegd: alle fascia bij elkaar opgeteld is datgene wat je ondersteunt en stabiel houdt. Het Nederlandse woord is: bindweefsel. Het bindweefsel omringt en ondersteunt alle onderdelen van je lichaam, denk daarbij aan spieren, botten, zenuwen en organen. Het is een multidimensionaal web dat alles naadloos met elkaar verbindt, van top tot teen en van huid tot botten. Er zijn wel gradaties en die bepalen het gemak waarmee iemand zich beweegt: fascia kan je te strak, te weinig of precies goed ondersteunen.

Hoe werken wij met Fascia in ons centrum?
De dienstverlening in ons centrum is altijd gericht op mensen helpen. En dat is dan ook precies waarom fascia ook voor ons zo’n belangrijke rol speelt. Zo voorzien we onze beweegprogramma’s van oefeningen die het bindweefsel weer gezond en soepel maken. Dan zie je mensen gefocust trainen met bijvoorbeeld foamrollers of kleine balletjes die door de spieren heen rollen. Maar ook in de fysiotherapie gebruiken we speciale tools die hier op inspelen, zoals Dry Needling, Shockwave en bindweefsel massagetechnieken. En laten we niet vergeten dat ook ademhaling en ontspanning een grote rol spelen in de kwaliteit van je fascia. Niet verbazingwekkend dus dat we daar ook de nodige professionele aandacht aan besteden.

Fascia en het lichaam
Er is meer verbonden weefsel in je lichaam dan wat dan ook – fascia is letterlijk overal. En je merkt het gauw genoeg. Gevoelens van stijfheid, pijn, zwaarte en beklemming trekken in je fascia. Als dat langere tijd aanhoudt wordt het chronische pijn. Dat is het laatste wat je wilt. Gelukkig geeft het lichaam signalen af als er iets aan de hand is. Merk je bijvoorbeeld dat je je houding steeds moet aanpassen, of dat je de neiging hebt om spieren te rekken, wervels te kraken of steeds in je nek of rug te wrijven in een poging om de spanning te verlichten? Dan is het je fascia die vraagt om bevrijding.

Fascia en de geest
Wist je dat fascia ook de plek is waar onbewuste spanning, emoties, overtuiging en gedrag vastgelegd worden. Het is zelfs onderdeel van je lichaamsuitdrukking en je automatische gedrag. Kijk eens naar dieren, die ontladen spanning veel sneller dan wij; daardoor bewegen ze vele malen soepeler. Mensen zijn in de regel minder vrij. En dat is letterlijke en figuurlijk aan het lichaam af te lezen. Het lichaam onthoudt wat de geest, met alle goede bedoelingen, nog niet kon loslaten en daardoor worden we strammer en stijver op verschillende plaatsen. Met dit verhaal wandel je ècht een stuk minder soepel door het leven.

De fascia is een tamelijk onbekend verschijnsel en dat is jammer, want het is een essentiële geluksfactor in ons leven. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten? Wij leggen het je tijdens de diverse programma onderdelen graag uit. En we vertellen je meteen, voor wie dat wenst, wat ons aan jouw lijf opvalt.

Programma ‘dag van de Fascia in de praktijk’

• 12:00 tot 12:40 – Opening & presentatie: What the F*ck is Fascia?
• 12:45 tot 13:45 – workshop A: Rollen en Bollen oftewel ‘Self Mysofascial Release’ hoe dan?
• 12:45 tot 13:45 – workshop B: ‘Unwinding’ oefeningen voor harmonie tussen lichaam en geest
• 12:45 tot 13:45 – live demonstratie: Fysio & Fascia: Bindweefsel massage & Dry Needling
• 14:00 tot 15:00 – workshop A: Rollen en Bollen oftewel ‘Self Mysofascial Release’ hoe dan?
• 14:00 tot 15:00 – workshop B: ‘Unwinding’ oefeningen voor harmonie tussen lichaam en geest
• 14:00 tot 15:00 – live demonstratie Bodyreading ‘wat het lichaam onthult?’
• 15:00 -15:30 – gelegenheid tot vragen, napraten en sluiting

Kosten voor deelname:
Het is veel meer waard maar wij vragen voor deelname aan deze dag een kleine vergoeding van € 10,00 per persoon. Je kunt dan de hele middag aanwezig zijn en de diverse activiteiten volgen. Je kunt meedoen met de workshops en wellicht een proefpersoon zijn bij de demonstaties. Vooraf aanmelden is wel echt nodig!

Aanmelden:
Wil jij je opgeven stuur dan een mail naar info@nancyvanderhoek.nl met in het onderwerp de vermelding: Dag van de Fascia

Of klik hier om direct op te geven via ons contactformulier

Samen is leuker dan alleen dus wellicht ken je nog een iemand in je kring die interesse heeft in deze dag van de fascia. Schroom niet om deze uitnodiging te delen.

 

Recent Posts
nl_NLDutch