Veerkracht in je zenuwstelsel door te luisteren naar gefilterde muziek. SSP een behandelmethode voor mensen die worstelen met stress, pijnklachten en overgevoeligheid.

 In Blog

Het Safe and Sound Protocol (SSP) ook wel het ‘luisterproject’ genoemd is een 5-uurs programma ontworpen ter vermindering van stress en overgevoeligheid die leeft in het autonome zenuwstelsel. Autonoom betekend automatisch. In ons zenuwstelsel liggen onbewust fysiologische patronen van stress, pijn en emoties opgeslagen. Als je niet bewust bent spelen die een hoofdrol in hoe wij denken, voelen, gedragen en wat wij ervaren. Dat kan zich uiten in aanhoudende pijn, altijd aan staan, onrust tot zelfs naar chronisch vermoeidheid, burn out en depressie.

Om grip op deze vervelende symptomen te krijgen en terug te keren naar een staat van gezondheid, en welbevinden is het belangrijk om de oplossing in het lijf te zoeken en in het bijzonder in het autonome zenuwstelsel. Zelfs als we voor ‘zaken’ al bij de psycholoog zijn geweest heeft het lichaam de neiging om fysiologisch ervaringen vast te houden waardoor ‘de voorste nervus vagus’ zijn veerkracht verliest. Dit is een onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat zorgt voor de fysiologie van herstel, ontspanning en verbinding oftewel lichamelijke en geestelijke veiligheid en vrijheid.

SSP bevat bekende ‘songs’ maar dan zo geprepareerd dat de geluidsgolven van de menselijke stem oefenen met de flexibiliteit, tonus en veerkracht van de voorste nervus vagus. Hierdoor krijgt het autonome zenuwstelsel de kans om fysiologisch in balans te komen. Dit geeft toegang tot zelf herstellend vermogen, gezond waarnemen, bewustzijn en leven vanuit een staat van rust en verbinding. Oftewel het geeft mensen de kans te kiezen en reageren vanuit ‘rust in het lijf’ in plaats vanuit een overkill of overmacht aan prikkels die je ervaring, gedachten en reacties  bepalen.

Als je de gedachte hebt dat SSP zweverig is dan is dat volledig onjuist is. Het gaat niet over ‘zweven in je leven’ maar ‘over leven in je lijf’. Geen mooie symfonieën, watervallen, ruisende zee golven maar Amerikaanse retro songs die blikkerig klinken omdat ze ontdaan zijn van de frequenties die de voorste nervus vagus niet dienen.

Aan de ontwikkeling van het ‘Safe and Sound protocol’ ligt de wetenschap en gedachtengoed van dokter Stephen W. Porges ten grondslag.  Dokter en wetenschapper op het gebied van het autonome zenuwstelsel en sociaal gedrag (de anatomie, neurologie en fysiologie van de  body/mind verbinding). Met de ontdekking van de functie van de voorste nervus vagus in onze overlevingspatronen speelt deze wetenschapper een vooraanstaande rol in de ontdekking van nieuwe behandeltechnieken voor problemen waar de medische en psychologische wetenschap tot nu toe minder succesvol in is geweest.

  • Verbetering van het verwerken van informatie
  • Verbetering van je emotie- en stemmingsregulering
  • Vermindering van stress, burn-out en vergroten van veerkracht
  • Gunstige invloed op allerhande [spanning gerelateerde] klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, chronisch vermoeidheidssyndroom [CVS], hypersensitiviteit van je zintuigen, spijsverteringsklachten en de gevolgen van LONG-COVID

Het luisteren en verwerken van de prikkels die met SSP gepaard gaan vragen professionele begeleiding. Het een uniek middel in onze fysiotherapie praktijk. Wij zetten deze therapie in overleg met de cliënt met name in als de klachten voortkomen uit disregulatie van het autonome zenuwstelsel. Luisteren van de muziek is dan een ‘neurale oefening’ in het behandelplan.

Mocht je je afvragen of SSP of een ander gefundeerde mind-body aanpak een optie is om een doorbraak in je klachten te creëren voel je dan vrij om contact met ons op te nemen.

Contactformulier 

 

 

Recent Posts
nl_NLDutch