Gratis workshops | Dus, wat is foamrollen precies en waarom zou ik rollen? 24 en 26 februari en 3 en 5 maart

 In Workshop

Alle spieren in het lichaam zijn verbonden met fascia. Dat is weefsel die spieren, zenuwen, organen en alle andere structuren in het lichaam omringen. Fascia kan ongezond worden door overmatig gebruik, spierblessures of zelfs door alledaagse repetitieve bewegingen. Foamrollen dient om fascia gezond te houden door er vers zuurstofrijk bloed doorheen te laten circuleren. Hoe gezonder de fascia, hoe beter je beweegt. Uiteindelijk helpt foamrollen om:

 • pijntjes en kwalen te verminderen,
 • de spierflexibiliteit te vergroten
 • het bewegingsbereik te vergroten
 • de prestaties te verbeteren
 • het herstel te versnellen

Of je nu een sporter bent of gewoon op zoek bent om de verzuring en spanning van het dagelijks leven te verlichten je zult zeker profiteren van het foamrollen.

Hoe rol ik?

Foamrolling hoeft niet gecompliceerd te zijn, het kan zo simpel zijn als 123.

 1. Eén minuut is beter dan geen. Pak simpel één gebied gedurende één minuut en het zal je bewegingsvrijheid verbeteren.
 2. Twee zones in een geselecteerde spier. Verdeel de spier in twee zones en pas de technieken langzaam en met aandacht toe op elke spierzone en vergeet niet te ademen.
 3. Pas de drie algemene technieken toe. Rollen, heen en weer en uitstrekken. Pas de technieken toe totdat de spierzone opgelucht voelt. Bij het uitstrekken, druk de plek vast en beweeg de spier tot een uitrekking plaats vind. Deze pin-en stretchbeweging verhoogt de bloedsomloop en mobiliteit.

Onthoud je ABC van het rollen

 1. Begin altijd vanaf beneden. Begin met het rollen van de kuiten, bovenbeenspieren, bilspieren, rug, schouders, nek, schedelrand. Naarmate je meer feeling met het rollen krijgt kan het specifiek aanvoelen van triggerpoints je extra richting geven voor het werken met probleemgebieden.
 2. Adem om te herstellen en te ontspannen. De sleutel tot rollen is diep ademhalen, dit zal je eraan herinneren om langzaam te bewegen om de spieren te ontspannen die je gaat rollen.
 3. Consistentie is de sleutel tot succes. We raden aan om drie tot vijf keer per week uit te rollen, bij voorkeur voor en na belastende activiteiten.

Goed om te weten:

Valkuil, rol niet alleen als je pijn hebt! Foamrollen is onderhoud en bevorderd je lokale stofwisseling. Foamrollen is preventie en brengt leven en vitaliteit naar de spiervezels en daarmee je spierkwaliteit naar een hoger plan. Waarom doet het soms pijn? Mensen die aan foamrolling gaan doen schrikken soms af omdat ze aanvankelijk ongemak ervaren. Dit is vergelijkbaar met de pijn die soms optreedt bij een eerste massage. Bij foamrolling werkt dit op dezelfde manier. Wanneer je sensorische receptoren samendrukt die niet gewend zijn aan foamrollen kan het ongemakkelijk aanvoelen. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en met een beetje oefening wordt foamrollen juist heel plezierig en soms zelfs verslavend op een gezonde manier. Onthoud dat foamrolling niet de pijn ‘veroorzaakt’, maar in de tijd juist de pijn ‘verwijdert’.

Gratis workshop:

Alle bovenstaande suggesties brengen we samen met jou tijdens een gratis workshop in de praktijk. In deze workshop leren we je meer over de functie van fascia en hoe je een foamroller of triggerpoint bal voor verschillende doeleinden in kunt zetten. We leren je op een goede manier met het materiaal te werken op spierverhardingen en stijvigheden. Voel je aan dat je baat kunt hebben bij de heilzame mogelijkheden van foamrolling? Twijfel dan niet om je op te geven voor deze gratis small-group workshop voor maximaal zes personen. Je kunt kiezen voor:

 • Donderdag 24 februari 16:00 tot 18:00 met Patrick
 • Zaterdag 26 februari 12:00 tot 14:00 met Anouk
 • Donderdag 3 maart 16:00 tot 18:00 met Patrick
 • Zaterdag 5 maart 12:00 tot 14:00 met Anouk

Aanmelden:

Wil jij je opgeven stuur dan een mail naar info@nancyvanderhoek.nl met in het onderwerp de vermelding:  foamrolling workshop + datum naar keuze. Samen is leuker dan alleen dus wellicht ken je nog een iemand in je kring die baat heeft bij deze workshop. Schroom niet om deze informatie te delen.

 

Recent Posts
nl_NLDutch