PROEFLES | VAN KLACHT NAAR KRACHT – Het lichaam heeft altijd meer potentie dan beperkingen

 In Workshop

Hoe zou het zijn om bewegen en trainen voortaan aan te gaan met meer vertrouwen en gemak? De hamvraag is of de deur op een kier staat voor een ander gedachtenspoor. Het gaat namelijk om een switch te kunnen maken van een op angst gebaseerde benadering naar een benadering van vertrouwen als het gaat om lichaamsbeweging en pijn.

Om te beginnen, hoe kijk je momenteel naar training? Zie je het als iets dat alleen voor “gezonde” mensen is? Zie je het als iets dat je alleen doet als je lichaam pijnvrij is? Zie je het als de “oplossing” voor chronische pijn waar iedereen het over heeft, maar die voor jou geen realiteit lijkt te zijn?

Er zijn veel factoren die meespelen in onze kijk op beweging en training. Allemaal zijn ze heel reëel voor zoveel mensen met chronische pijn.

  • Wat ons is verteld door degenen die we vertrouwen (bijv. je bent kapot, beschadigd, moet gerepareerd worden)
  • Onze eerdere ervaringen met lichaamsbeweging
  • Onze beperkende kijk op onze mogelijkheden vanwege de pijn die we ervaren
  • Ons gebrek aan vertrouwen in het “op de juiste manier” of “veilig” trainen en bewegen

Helaas hebben deze factoren het vertrouwen dat we in ons lichaam mogen en kunnen hebben om een ​​vrij en actief leven te ervaren teniet gedaan. Weet dat er altijd meer mogelijkheden in het lijf aanwezig zijn dan beperkingen. De beperkingen die je overtuigen niet te sporten of bewegen zitten met name dan ook meer in het hoofd dan in het lijf en de kunst is hier sensitief mee om te gaan.

Het maakt niet uit hoe je je voelt, welke operatie je hebt ondergaan of de diagnose die je hebt gekregen. Weet dat vrijheid en het vertrouwen in je lichaam voor het oprapen liggen. Lichaamsbeweging is vol potentie als je het maar met de juiste mentaliteit benadert.

Uit het moeras

Soms kan het voelen alsof je in een moeras bent beland. Dan is het de bedoeling dat je het moeras oversteekt en er niet blijft vastzitten of kamperen. Het is dan handig als je iemand aan je zijde hebt die je de weg door het moeras kan wijzen. Een gids of begeleider. De echte kenners van het lijf weten welke mogelijkheden of wegen er in het lichaam te bewandelen zijn om te komen tot pijnverlichting en vrij kunnen bewegen.

Een trainer die knowhow heeft in het werken met mensen met chronische pijn symptomen helpt de mensen niet door met ze te trainen volgens een protocol of prestatie. Dit werkt averechts. Het gevoel alleen al om voor een prestatie te trainen is oneindige brandstof voor het ervaren van chronische pijnsymptomen. Chronische pijnsymptomen en de hang naar prestatie in sport of naar andere zaken in het dagelijks leven vullen elkaars hand.

Van vertragen naar voelen naar vertrouwen naar vrijheid

De suggestie is juist vertragen en leren beweging te gaan gebruiken als hulpmiddel om meer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Als je aan het werk bent, spelen zaken als stress, vermoeidheid en werkplezier allemaal een rol, die van invloed zijn op hoe we ons voelen. Met je keuze voor fitness of lichaamsbeweging is dit anders en met het afstemmen van verwachtingen die realistisch zijn kun je zorgen dat je je veilig en in-control voelt.

De gedachte ‘als de training niet hard genoeg, intens genoeg of lang genoeg is, is het tijdverspilling’ is een collectieve denkfout. Het advies is om deze gedachte niet tot waarheid aan te nemen plus alle vooroordelen, vroegere ervaringen, onrealistische verwachtingen los te laten en als vertrekpunt te gaan trainen om meer vertrouwen in het lichaam te krijgen.  Weg met de oneindige angstcyclus.

Wij helpen cliënten met de prachtige vrijheid die gevonden kan worden in ‘opnieuw beginnen’ met hun eigen definitie van lichaamsbeweging.  Zij merken dan ook dat ze zich gesterkt en gemotiveerd voelen om te beginnen. Door te werken met de fantastische mogelijkheden en nieuwe uitgangspunten hebben zaken die eerst pijn en angst opriepen geen vat meer op hen. Ze vinden het heerlijk om weer te sporten. Dit kan betekenen dat je de oefeningen ander doet dan voorheen. Velen vinden de nieuwe weg beter en plezieriger. Een nieuwe kijk op bewegen die werkt.

Take Away: Probeer je huidige kracht en gezondheid niet af te zetten tegen een eerder ideaal van jezelf. Het zal je een machteloos gevoel geven. Bij het kiezen van je trainingsstrategie of -routine, is het doel niet om te meten hoe zwaar de training was, maar hoeveel je het gevoel had dat je de controle over uw lichaam had.

Van vertragen naar voelen naar vrijheid is het recept naar een glimlach op je gezicht en een geweldige relatie met je lijf zoals die voor je bedoelt is.

Individuele proef/kennismakingssessie

Wil jij deze omslag aan den lijve ervaren of meer over te weten komen. Voel je welkom om ons te bellen of te mailen info@nancyvanderhoek.nl voor een gratis afspraak. We zijn bereikbaar op 0180-634465 of het contactformulier:

Contactformulier

Recent Posts
nl_NLDutch